Om Padel

Vad är Padel?

Trots att padelutförandet exploderat det senaste året så kanske det finns nån därute som inte kommit till serve ännu men likväl är sugen att hänga på trenden. Häng med här, så förklarar vi lite

REGLER
En dubbel bana består av 10 x 20 meter spelglädje som omges av tre meter höga glasväggar.
Dessa får även användas vid spel.

Poängen fördelas precis som i tennis, dock startar varje poäng med en underhandsserve.
Racketen får då inte passera höfthöjd.

Vid första poängen i varje game ska du som servar stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt. Bollen måste gå över nät och studsa i serverutan. Därefter alternerar man sida.

Du har två servar. Linjerna är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan din spelplan.
Vid serve får du inte träffa sidogallret efter studs, endast glaset.

Det är tillåtet att spela volley- och halvvolley. Bollen får även studsa i marken och upp på sido-bakväggen innan den slås tillbaka till motståndarnas sida. Du får slå bollen i glasväggarna på din egen planhalva för att få över den till motståndarens sida.

FÖRLORAD POÄNG
Om bollen studsar två gånger på din sida, eller träffar en spelare. Bollen måste alltid först träffa marken och får inte spelas direkt i din motståndares väggar.

POÄNGRÄKNING
Padel spelas likt tennis med game och set. Game räknas 15/30/40/game. För att vinna ett set behöver du vinna minst sex game och leda med minst två game. Vid 6-6 spelas ett avgörande tiebreak där först till 7 poäng gäller. Vanligtvis spelas bäst av 3 eller 5 set.

HISTORIA & BAKGRUND
(saxat från Wikipedia)

Padel, ibland även benämnt padeltennis, är en racketsport med ursprung i Spanien och Latinamerika.

Ursprunget till padel är oklart, liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet.
Först 1974 utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag, administrerade av Internationella Padelförbundet (grundat 1991). Världsmästerskap i padel arrangerades första gången 1992.

Spelet anknyter till andra tidigare etablerade former av ”minitennis” som Paddle tennis och Platform tennis, men har egna regler för spelet, poängräkning, utrustning och spelplanens utformning.

Enligt journalisten Johan Håkansson byggdes Sveriges första padelbana år 1998 i byn Grevie utanför Båstad av Thommy Andersson (som upptäckt sporten under en resa till Marbella) och sonen Johan Andersson. Thommy Andersson anses var den som tog in sporten till Sverige.

I Sverige fanns det år 2019 220 anläggningar runt om i landet och totalt 717 padelbanor. Antalet bokade padelbanor gick även ifrån 820 st år 2014, till otroliga 449 713 st  år 2019.